Boligudlejning – set fra udlejers perspektiv

bolig

Hjemmet er omdrejningspunktet i dit liv. Du ikke bare sover der…du lever også mange af dine vågne timer sammen med dine venner og familie. Hjemmet er også derfra du tager i skole eller på arbejde, så placering er en vigtig faktor.

Igennem livet flytter vi mindre og mindre. Som unge flytter man ikke unormalt 3-4 gange før man lander i sin voksenbolig med sin familie. Mange unge støder ind problemerne med at finde en god bolig når de får adgang til en uddannelse på en af landet universiteter. Der findes mange gode steder at søge bolig, herunder fx Boligportalen.

Men selvom der bygges mange nye boliger, så er efterspørgslen i de større byer alt for stor og det kan være svært at finde en bolig som kan betales. Det gør at bolighajer spøger og forsøger at sælge/udleje billige boliger til dyre penge, typisk sorte penge. Eller dårlige boliger til overpriser.

Man private udlejere eller fremlejere ønsker derfor ikke at gå via en mellemmand som skal tjene på det, så de udlejer enten til nogen de kender eller også slår de deres fremleje op via en onlinetjeneste fx Den blå avis.

Man kan også som udlejer gardere sig mod misligholdelse via en boligkontrakt, men kun til en bestemt niveau. Hvis man får en hattenål ind som udlejer, så er skaden sket og det kan i sidste ende, munde ud i et søgsmål om hvem der har forvoldt skaden.

Derfor er det en god ide at beskrive alle skader som udlejer skal godtgøre, fx brændemærker i gulv, hakker i tapetet over 1 cm, gulvslibning af gulv 500 kr / år, eller fuld gulvslibning hvis der er mere end 2 huller der er dybere end 0,5 cm. Tag desuden omhyggelig billeder af standen på al inventar, gulve og vægge og bed lejer om at kvittere på disse billeder.

Alle disse detaljer kan gøre det nemmere idet begge parter kender vilkårene. Husk dog at risikoen bør deles ligeligt. Hvis der er for mange ting, som skal betales af lejer, så tør man jo næsten ikke bo i boligen af frygt for diverse erstatningskrav…så det skal være rimeligt.

Hvis du vil slippe for besværet kan du vælge en professionelt mellemmand. Her kan man enten gå til en ejendomsmægler eller en specialist i boligudlejning til virksomheder. Fordelen ved at udleje til virksomheder er at man slipper for at få en ung festabe ind, som ikke gider at gøre rent. Når det udlejes i erhvervsregi, så er der statistisk set mindre risiko for at man løber ind i en dårlig lejer.

Hvis uheldet er ude

Hvis du er ramt ind i en dårlig lejer, og lejemålet skal ophæves og slutregnskabet skal opgøres, så er her et par ting du overveje:

  • Skal du selv forhandle?
  • Hvad er lejer økonomiske formåen?
  • Hvor samarbejdsvillig er lejeren?
  • Hvem er tilstede under gennemgangen af lejemålet?
  • Tag billeder til dokumentation – skal de underskrives af lejeren med dato?

Ud over de deciderede skader, så er der også andre faktorer der bør aftales inden lejemålet overtages. Må der fx ryges? Må væggene males? Hvad hvis der kommer klager pga. larm. Hvad hvis lejer smider ud af boligforeningen? Hvad er opsigelsesvarsel? Hvad er fraflytningsvarsel?

Sidst ganske kort om boliglejeloven. Du kan tilgå hele lejeloven via en simpel internetsøgning. Loven er mere lang og skrevet i et tung lovsprog. Vigtigst er delene omkring prissætning, så man ikke tager overpriser. Der kan du også findes information om betaling, rettigheder omkring vedligeholdelse, ændring af lejevilkår,  udgifter til faste udgifter som vand, antenne osv.

Der står også om forbedringer og hvem der skal betale. Hvad kan man gøre krav på skal forbedres/udbedres? Hvad hvis vandhanen drypper? Hvem skal betale for det? Hvad hvis bruseren er tilkalket? Osv. Ligeledes hvis der installeres nyt køkken eller altan…hvordan kan man lave en delt betalingsordning? Kan man gennemtvinge et tilkøb eller er det frivilligt? Og hvad er varslet? Hvad hvis man udskifter alle lys i opgangen med LED pærer? Hvem skal betale for det?

I loven står alle detaljer beskrevet. I din kontrakt med lejer bør du henvise til at lejeloven regler naturligvis er gældende for denne kontrakt.

Be the first to comment on "Boligudlejning – set fra udlejers perspektiv"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*