Historien om bordfodbold

Bordfodbold har en meget lang historie

Bordfodbold har længe været et meget populært spil i Danmark såvel som i udlandet. I denne artikel ser vi nærmere på bordspillets historie, som allerede strækker sig over mere end hundrede år.

Kært barn har mange navne, og det gælder i høj grad også bordfodboldspillet. I Danmark kender vi det som netop det; bordfodbold. Men hvis man betragter det populære bordspil i et internationalt lys, så er det tilsyneladende svært at danne konsensus om et fælles navn. Således hedder spillet eksempelvis ‘kicker’ flere steder i Østeuropa, og på fransk er spillet kendt som ‘babyfod’. Amerikanerne skal selvfølgelig være anderledes, så derfor har de ladet sig inspirere af det tyske navn for fodbold (fussball), men med en ‘transatlantisk anglificering’ af ordet til ‘foosball’.

Når det er sagt, så findes der et utal af forskellige lokale ord for spillet, og mange folk er glade for at opfinde nye og fantasifulde variationer af spillets navn. Vi nævne her i flæng alternative navne for bordfodbold som vi selv har opfundet, fordi vi her på redaktionen er så glade for spillet: ‘Föötbald, fussbassss, vielspass og fodbasse’. I Danmark vil du typisk kunne finde bordfodboldborde hos Bordfodbolden.dk og lignende hjemmesider.

Men lad os kaste os ud i det og lade os baske af historiens vinger!

Bordfodboldbordets oprindelse

Det siges om bordfodbold, at det oprindeligt startede som en selskabsleg – muligvis for de højere klasser – i hin glade og sorgløse dage i 1880’erne eller 90’erne. Når det er sagt, så vides det ikke, hvem der opfandt spillet, men det er mulig, at det er blevet udviklet forskellige steder i Europa på omtrent samme tid.

Gennem tiden er der dog flere folk, der har hævdet, at det var netop dem, som opfandt spillet – heriblandt en fransk ingeniør Rosengart, som hævdede at skulle have udviklet spillet til sine børnebørn. En anden person, som hævdede at have gjort opfindelsen var en Senior de Fiesterra, som var en krigshelt fra den spanske borgerkrig og som skulle have fået ideen, medens han lå såret på et felthospital. Det tidligste patent kendes dog fra England fra 1923, taget af englænderen Harold Thornton. Why, thank you, Mr. Thornton! Dette bordfodboldbord ligner de moderne fodboldborde og fungerer på samme måde.

Bordfodboldbordets historie er hundredeårig

Selvom de fleste moderne fodboldborde bygger videre på Thornton’s design, er bordet siden hen blevet udviklet, så der i dag skelnes mellem fire hovedtyper af fodboldborde, nemlig de såkaldte amerikanske, tyske, franske og italienske borde. Derudover er der blevet udviklet forskellige designerborde, hvor moderne og stilet design er kombineret med en af de forskellige hovedtyper af fodboldborde.

Fire typer af borde til bordfodbold

For den gennemsnitlige spiller af bordfodbold er et bord til bordfodbold blot et bord til fodbold! Men for den dedikerede spiller er der forskellige slags borde. Således skelnes der I dag mellem fire hovedtyper af borde til bordfodbold, nemlig de såkaldte tyske borde, samt de amerikanske, franske, og italienske borde. Disse typer borde har hver deres egne karakteristika, som påvirker spillestilen på bordet.

I det følgende ser vi nærmere på det italienske fodboldbord. Denne bordtype anvender en glasplade som spilleflade, som typisk er sandblæst. Glaspladen nedsætter friktionen på spillefladen, hvorved bolden kan bevæge sig meget hurtigere på banen. På italienske borde spiller man typisk med lette plastikbolde, som kan fås i forskellige farver eller med et mønster af sorte og hvide hexagoner.

De lette plastikbolde kombineret med den glatte glasflade gør spillestilen mere udfordrende på italienske borde end, hvis man spiller på et fransk bord, hvor banen typisk er fremstillet af blødere linoleum. Dette gør det meget sværere at kontrollere bolden, hvorfor spillestilen bedst kan beskrives som værende hurtig, reaktiv og på reflekserne snarere end teknisk finessespil.

Hvis man er interesseret i et italiensk bord, så er et godt valg et af de mange borde fra Roberto Sport. Denne fabrik har produceret fodboldborde siden 1947 og ved derfor, hvad der virker!

Kilder: Mentalfloss.com og Robertosports.it.

Be the first to comment on "Historien om bordfodbold"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*