Hundemad – Det skal passe til alder og aktivitetsniveau

Naturcenter-Vestamager

Vores hundes behov for den rigtige kost kan nemt sammenlignes med vores egne behov. Behovet skifter i takt med at hunden bliver ældre, i forhold til aktivitetsniveauet, efter dens størrelse og efter hvilken livsstil dig og din har. Vi ønsker alle sammen det bedste for vores hund og derfor er det vigtigt at man som hundeejer sætter sig ind i hvilke forhold, der gør sig gældende, når man skal vælge den rigtige hundemad for ens fire benede ven.

Vælg mad efter din hunds alder

Hundes livscyklus kan sammenlignes med vores egen og derfor skal deres mad også tilpasses til deres alder. Hvalpe skal have en god nærende kost, som sikrer at de vokser på bedst mulig vis. Hundemaden skal indeholde de essentielle fedtstoffer, som gør at pelsen bliver blank, og den korrekte sammensætning af kulhydrater, fedt og protein således at din hund vokser op sund og rask. Giver du den forkerte hundemad til din hund kan du risikere at hunden bliver disponeret for eksempelvis HD/AD. Vælger du at give din hvalp den rigtige foder kan du derimod give hvalpen den bedste start ved at minimere risikoen for disse sygdomme.

Når din hund forlader hvalpestadiet og bliver en ung hund skal foderet ændres. Din hund vokser ikke i samme tempo mere, men musklerne bliver typisk mere udtalte og din hund har et enormt energi niveau. Dette energiniveau falder i takt med at hunden bliver kønsmoden og en voksenhund. Dette sker typisk når hunden er mellem 17 og 22 måneder. I denne lange periode af hundens liv skal den have almindelig voksen fuldkost medmindre at der er andre forhold, der gør sig gældende. Når hunden har levet cirka 75% af dens naturlige levetid overgår den til at blive en seniorhund. Disse hunde har ikke et stort energibehov og dette skal kosten efterkomme. Det er vitalt i denne fase af hundens liv at den får den rigtige kost således at knogle problemer kan blive holdt i skak.

Hundefoderet skal passe til hundens størrelse

Når du vælger hundemad skal du ud over alder være opmærksom på din hunds størrelse. Der er en korrelation imellem hundens størrelse og behovet for kilojoule. Desto mindre en hund er desto flere kilojoule per gram foder har den brug for. Det betyder at eksempelvis en Chihuhua skal have meget energitæt foder for at kompensere for den lille størrelse og for at sikre at den får alle de essentielle vitaminer, mineraler samt fedtstoffer som den har behov for igennem dens kost. Derfor er det en god idé at købe enten racespecifik hundefoder eller hundefoder målrettet din hunds størrelse. En anden vigtig årsag til at du skal skelne til størrelsen på hunden, er at foderet bliver dimensioneret efter størrelsen. Den sundeste måde at indtage maden på for hunden er ved at tygge den. For at dette bliver muligt krævedes det at pille størrelserne er dimensioneret efter hundens kæbestørrelse, som selvsagt bliver afgjort af hundens størrelse.

Foderet og aktivitetsniveauet skal passe sammen

Der er stor forskel på hvordan man bruger sin hund. Din hund kan være købt til at være vagthund, jagthund, tjenestehund eller redningshund. Har din hund et krævende job er det vigtigt at du vælger den korrekte foder. Det kan også være at din tæve er drægtig. I dette tilfælde er det vitalt for både tæven og hvalpene at du vælger den helt rigtige kost. Allerede fra den sjette drægtighedsuge stiger behovet for mineraler, proteiner og kulhydrater. Når din tæve har født sine hvalpe skal kosten fortsat indeholde store mængder af proteiner og kulhydrater da hun nu skal die sine hvalpe. En mellemstørrelse hund producerer i gennemsnit 2 liter mælk om dagen. Således er det vigtigt at vælge den rigtige kost både af hensyn til din tæve og hvalpenes helbred.

Vælg foder efter livsstil

Overvægt blandt hunde skal tages alvorligt. Det kan, ligesom med mennesker, føre til metabolisk syndromer såsom diabetes, hjertebesvær og knæproblemer. Det er derfor vigtigt at du vælger den kost der passer til din hunds livsstil. Bor i eksempelvis i byen og har et moderat til lavt aktivitetsniveau skal du købe kost målrettet denne livsstil. På denne måde undgår du at din hund bliver overvægtig. Har du en hund, som er i farezonen for at blive overvægtig, kan du afskaffe godbids belønninger og i stedet for bruge verbale eller genstandsbelønning. Eksempelvis kan du have en legebold, som du kun bruger som belønning. Ved du på forhånd når du anskaffer dig en hvalp, at den kommer til at have et lavt aktivitetsniveau, så beløn den aldrig med godbider. Brug derimod verbal ros eller en bold som før nævnt. På denne måde sørger du for at din hund holder ideal vægten og ikke på et senere tidspunkt i dens liv skal vænnes fra godbidstræning.

Be the first to comment on "Hundemad – Det skal passe til alder og aktivitetsniveau"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*