Hvordan afkalker man natursten?

Naursten klinker

Er du den lykkelige ejer af et moderne badeværelse, har du måske også fornøjelsen af flotte natursten.

Mørke sten og fliser som eksempelvis basalt, granit og skiffer er “hotte” som aldrig før. Ikke blot som gulvbelægning i hele huset, men i høj grad også i badmiljøer.

Lyse natursten som fx. marmor og travertin er ligeledes populære, i især liebhaverejendomme.

Begge typer natursten har dog en klar ulempe: De er ret sarte over for specifikke rengøringsmidler. Her er især rengøringsmidler med en lav pH-værdi særligt skadelige for disse natursten.

Til den almindelige daglige rengøring i fx. gangarealer og stue, udgør dette ikke det store problem. Universalrengøringsmidler har nemlig typisk en neutral pH-værdi, som gulvene fint kan tåle. Men når det kommer til badeværelset, kan der hurtigt opstå problemer. Naturstenene har nemlig et naturligt indhold af kalk, hvilket vil komme i karambolage med især syrebaserede kalkfjernere. Frem for blot at fjerne overfladekalken, kan kalkfjerneren nemlig meget vel komme til at trække kalk ud af klinken/flisen. Dette vil ses som mineraludtrækninger i stenen, hvilket vil ses som hvide eller brune misfarvninger, som ikke kan genoprettes.

Konklusionen er derfor tydelig: Undgå Cillit Bang Power Cleaner, Minuskalk og andre syrebaserede kalkfjernere!

Alkalisk “Afkalker” skal der til

Huma Alkalisk Afkalker

Alkalisk “Afkalker” købt online på HUMA.dk og leveret til lokal GLS pakkeshop

Frem for almindelige kalkfjernere, skal du bruge et sanitært specielrengøringsmiddel, som ikke indholder syre.

Produktet som du skal have fat i hedder Alkalisk “Afkalker”, og er et rengøringsmiddel udviklet til brug af profesionelle rengøringsfirmaer. Produktet finder du derfor hverken i Matas, eller i din lokale Silvan. I stedet skal du have fat i en professionel rengøringsgrossist som fx. HUMA.dk

Alkalisk “Afkalker” har ikke den samme powerfulde effekt som en syrebaseret kalkfjerner. Kalken kræver derfor en anelse mere knofedt, sammenlignet med  (hvis du havde anvendt rigtig kalkfjerner på en overflade som kunne tåle dette.

Til gengæld har produktet den fordel, at den ikke skader natursten. Produktet skal blandes op på særligt sarte natursten som eksempelvis marmor og travertin (200-500 ml pr. 10 L vand), mens du på de mere hårdføre typer natursten, ofte godt kan slippe afsted med enten at anvende en højere koncentration, eller sågar anvende produktet ufortyndet.

HUMA’s Alkaliske “Afkalker” danner efter endt behandling et beskyttende lag, som vil være med til at modvirke ny kalkdannelse. Derved vil der gå længere tid, før ny kalk sætter sig.

Nogle vil gå så langt som at sige, at produktet rent faktisk bliver mere og mere effektivt, i takt med at du bruger det.

Gode redskaber letter rengøringen

Udover den Alkaliske “Afkalker”, skal du bruge en række rekvisitter til din afkalkning.

Du bør således overveje en god rengøringssvamp. Her er det værd at være opmærksom på, at almindelige gule rengøringssvampe med grøn skureflade, ikke nødvendigvis er helt ideelle. Den grønne skureflade indeholder nemlig slibemiddel, som kan ridse eksempelvis glas og andre sarte overflader.

Som et fornuftigt alternativ hertil, kan du overveje at købe en såkaldt “ridsefri svamp”. Eksempler herpå er Vileda Pur Active og 3m’s Scotch-Brite 56.

En anden god rekvisit, er en hård detaljebørste som du kan bruge til at skrubbe mørtelfugerne med.

Sidst men ikke mindst, skal du selvfølgelig bruge nogle engangshandsker til at beskytte dine hænder med.

Sådan gør du:

  1. Start med at lave en lille frimærkeprøve, hvor du tester hvordan dine klinke eller sten reagerer på rengøringsmidlet. Find et lille ikke-synligt område og dryp et par dråber koncentreret HUMA Alkalisk “Afkalker” på. Lad produktet sidde i op til 10 minutter, og tjek at underlaget ikke tager skade. Såfremt at dette ikke er tilfældet, kan du fortsætte med en høj koncentration af rengøringsmidlet. Alternativt kan balndingsforholdet sættes ned
  2. Gennemvæd alle fliser og fuger med vand. Vær særlig opmærksom på at fugerne er helt gennevædede
  3. Benyt Alkalisk “Afkalker” på fliser og badarmatur, ved at skrubbe produktet rundt med den ridsefrie svamp
  4. Brug detaljebørsten til at skrubbe fugerne med
  5. Slut af med at skylle overfladerne grundigt med rent vand

Tak til http://rengoerings-artikler.dk/afkalkning-af-natursten/ for inspiration til denne artikel.

Be the first to comment on "Hvordan afkalker man natursten?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*