Håndklædeark: Hvorfor bruge penge på papiraftørring?

toilet

Man kan efterhånden ikke gå ind på et offentligt tilgængeligt toilet, uden at der hænger en dispenser med papirhåndklæder. Men hvorfor gør der det? Er papir ikke blot dyrt og miljøbelastende, hvis man kan nøjes med en varmeblæser eller gammeldags håndklæder af stof?

Håndvask fjerner ikke alle bakterier

Det er en udbredt misforståelse, at du fjerner alle bakterier på dine hænder, blot du vasker dem grundigt. Når du er færdig med håndvasken, vil der således altid være bakterier tilbage på dine hænder i større eller mindre grad. Dette betyder også, at håndaftørring ikke blot er noget som man gør, for at få tørre hænder. Nej, idéen med håndaftørring er faktisk i lige så høj grad, at du mekanisk skal fjerne bakterier fra dine hænder.

Stofhåndklæder og varmeblæsere er bakteriebomber

Stofhåndklæder har historisk set været meget udbredte – sikkert fordi at man har trukket den samme aftørringsløsning med over i virksomhederne, som man har haft for vane at bruge i privaten. I takt med at der er kommet mere og mere fokus på hygiejne, er man dog gået væk fra stofhåndklæder i det offentlige rum. Der findes dog stadig steder, hvor stofhåndklæderne stadig bliver brugt – og resultatet er selvfølgelig dårlig hygiejne. Håndklæderne bliver nemlig hurtigt fugtige, foruden at de bliver holdeplads for alle de bakterier, som “sidste mand” valgte at tørre af i dem. Automatreaktionen hos mange, er derfor også at søge hen mod et tørt hjørne af håndklædet – hvis man er så heldig at der er sådan et tilbage.

En anden populær form for håndaftørring, er varmeblæsere, som blæser varm luft på hænderne, enten ved tryk eller når maskinens sensor registrerer bevægelse. Denne løsning er dog langt fra en perfekt løsning. Hvis vi husker tilbage til sidste afsnit, vil vi kunne huske, at hænderne ikke er fri for bakterier, når man har vasket dem. Bruger du en varmeblæser, går du derfor glip af den mekaniske aftørring, som ellers ville være med til at fjerne bakterier fra dine hænder. Men hvad endnu værre er, så vil varmen fra varmeblæseren ikke blot tørre dine hænder. Nej, de vil direkte være med til at øge antallet af bakterier. Sagen er nemlig den, at bakterier bedst formerer sig i varme og fugtige miljøer – og det er lige netop hvad der er tale om, når du stikker dine våde hænder ind under blæseren.

toiletVaskeklude og håndklædeark er vejen frem!

For at holde hygiejnen høj, er det nødvendigt at aftørringsmetoden mekanisk slider bakterier af dine hænder, foruden at det er vigtigt at aftørringsmediet ikke genbruges. Ønsker du at opfylde disse to kriterier, er der derfor kun to metoder tilbage: aftørring med vaskeklude som løbende vaskes, samt håndaftørring med håndklædeark (papir) som smides ud efter brug.

Løsningen med vaskeklude, er ikke særlig udbredt, da den stiller krav til vask, tørring og genopfyldning af nye vaskeklude. At benytte de små håndklæder, er dog en meget eksklusiv løsning, hvis håndklæderne eksempelvis rulles sammen og lægges i en kurv.

Papirhåndklæder er dog langt at foretrække for de fleste. Hygiejnen er i top, dispenseren fyldes løbende op, og der er intet som løbende skal vaskes. Tilmed er papirhåndklæderne slet ikke så miljøbelastende som man umiddelbart skulle tro. De store skandinaviske producenter af papir, har nemlig deres helt egen produktion af træer til formålet. Ydermere tilbyder brands såsom Tork, Pristine og Katrin ligeledes håndklædeark som er mærket med ente EU-Blomsten eller den nordiske svane.

Dét skal du bruge:

For at komme i gang med hygiejnisk papiraftørring, skal du bruge en dispenser til håndklædeark, samt selve håndklædearkene. Du kan eksempelvis købe håndklædearkene her, samt dispenserne til papiret her.

At vælge de rette håndklædeark, kan dog være lidt af en jungle. Håndklædeark fås nemlig i forskellige kvaliteter, størrelser og foldninger. Det kan derfor altid betale sig, at tage en hurtig snak med sin rengøringsgrossist, med henblik på at vælge det rette papir.

Et godt råd herfra, er dog at undgå det helt billige papir, som udelukkende er fremstillet af genbrugspapir. Nye papirfibre har nemlig en meget bedre sugeevne end genbrugspapir, da håndklædeark af ren genbrugspapir indeholder store mængder af lim (og lim suger som bekendt ikke). Selvom at håndklædeark af nyfibre eller blandingsfibre er dyrere end ren genbrugspapir, kan det derfor ofte betale sig at vælge dette. Forbruget af papir vil nemlig blive mindre, foruden at der er mindre håndtering i form at genopfyldning og tømning af affaldsposer.

Be the first to comment on "Håndklædeark: Hvorfor bruge penge på papiraftørring?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*