Omfugning af murværk – hvornår er der behov for omfugning og hvad indebærer det?

wall-450106_1920

Mange huse har murstensfacader, disse er opført af både æstetiske og funktionelle grunde, den æstetiske grund er tydelig, murstenshuse kan, hvis opført korrekt, være virkelig smukke og romantiske at se på, men funktionen bag dem er ikke at lægge i glemmebogen, murværk fungerer som en isolering, da murstenshuse ofte består af både en ydre og en indre væg. For at holde murstenshuse pæne skal man dog engang imellem selv være aktiv i vedligeholdelsen af disse, med dette menes der, at man skal vedligeholde fugningen mellem murstenene.

Hvis fugninger mellem mursten revner, eroderer eller ødelægges af murbier står de omkringliggende mursten nemlig først i rækken om vinteren når frosten sætter ind. Grunden til revnede mursten i boligens facader findes oftest i frostskader, der forekommer når vand og fugt kan trænge ind mellem murstenene, for derefter at fryse til is om vinteren, vand udvider sig når det fryser, hvilket ligger et stort pres på murstenene, der vil bøje sig for isens svulmende masse og til sidst krakelere eller smuldre mod hinanden. Hvis der opstår mange revner eller der har været stor sæson for murbier i dit murværk skal du derfor sørge for at dit murværk gennemgår en omfugning inden vinteren sætter ind, vedvarende skader og manglende fuger i dit murværk kan også medvirke til fugtskader indenfor i hjemmet.

Murstensmus med gamle fugninger

Hvornår skal du gribe ind og iværksætte en omfugning?

Der findes 4 typer af fugninger i murværk, det første skridt i at finde ud af om du skal i gang med mørtel og spatel er at undersøge, hvilken fugningstype, der er brugt på din bolig. Den første fugemetode er skrabefugning, der ligger plant med murstenenes facade, den anden type er tilbageliggende fuger, der er plane men som er trukket nogle millimeter tilbage fra murstenenes facade. Den tredje type fugning er vandfaldsfuger, som er en tilbagetrukket fugning, der har en lille skråning, der gør at eventuelt vand og fugt vil løbe ud af fugerillen, den sidste fugetype er dekorative fuger, der kan rager lidt ud fra murstenes facade og som enten er formede runde eller kantede.

Når du har fundet frem til den fugetype du har i din bolig skal du iværksætte en undersøgelse om der er behov for fugning, det du skal kigge efter er om fugerne er hele, samt om de opfylder standarden for resten af fugningen, fylder fugemassen stadig rummet ud mellem murstenene, eller er den lettere eroderet? Hvis fugemassen skaller af, enkelte steder mangler helt, eller du kan se spor efter murbier er det tid at tage affære, hvis dit murværk allerede har taget skadet vil du kunne se frostsprængte mursten.

Sådan omfuger du dit murværk.

Hvis det område du skal omfuge ikke er så omfangsrigt kan du med fordel kradse den gamle fugemasse ud ved håndkræft, er der dog tale om store områder kan du med fordel købe eller leje en speciel maskine til formålet hos forskellige byggemarkeder eller specialister, hvis du ønsker at gøre det selv. Når du skraber den gamle fugemasse væk skal du tage højde for, hvor stor skaden er, men for at få det bedste resultat bør du dog som minimum udskrabe i en dybde af 13 mm, 25 mm hvis der er tale om angreb af murbier. Det er vigtigt at du fjerner alle rester af fugemassen ved at bruge en lille kost efterfølgende, derefter skal der fugtes lidt før du kommer den nye fugemasse i. Du bør aldrig omfuge i solskin, da fugemassen her vil tørre for hurtigt ind, hvilket kan medføre revneskader på et senere tidspunkt.

Be the first to comment on "Omfugning af murværk – hvornår er der behov for omfugning og hvad indebærer det?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*